Bodrog Község Önkormányzata fontosnak tartja a partnerekkel való együttműködést, a közös programok és célok megvalósítása érdekében.

 

Somogyjádi Alapszolgáltatási Központ és "Együtt Könnyebb" Időskorúak Otthona

www.somogyjad.hu/?mode=15&id=8

 

Jó az Úr” Bodrogi Baptista Gyülekezet

7439 Bodrog, Kossuth u. 155

Lelkész: Fábián Sándor

1989-ben alakult meg a Bodrogi Baptista Gyülekezet, melynek tagjai különböző keresztyén felekezeti háttérből érkeztek.

Hétközi és vasárnapi alkalmainkat mindenki felé nyitottak. Gyakran szervezünk vetítéseket, zenei rendezvényeket.

A „Jó az ÚR” Bodrogi Baptista Gyülekezetről és a Bölcsesség Kezdete Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskoláról a www.joazur.hu weboldalon olvashatnak részletes ismertetőt.

 

Bölcsesség Kezdete Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

7439 Bodrog, Kossuth u. 155.

Tel/Fax: 06- 82-490-148

Email: paroczi@t-online.hu

Intézményvezető: Paróczi Zsolt, Baptista lelkipásztor

 

 „A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme (tisztelete),

és a Szentnek megismerése ad értelmet.”

(Példabeszédek könyve 9: 10)

 

Az 1989-ben, a rendszerváltozás után a Menedék Alapítvány indította az első keresztyén óvodát az országban. Ehhez kapcsolódva az általános iskolánk 1994. szeptemberében nyitotta meg kapuit. Zeneiskolánk 1995-ben kezdte meg hivatalos működését.

Oktatási intézmény egyéni arculata

Keresztyén szellemiségű, világnézetileg elkötelezett, a „Jó az Úr” Bodrogi Baptista Gyülekezet fenntartásában működik. Óvodánkban és általános iskolánkban nem felekezeti hittant, hanem a Bibliában, Isten kijelentett Igéjében megfogalmazott alapigazságokat tanítjuk. Iskolánk igazgatója a helyi baptista közösség lelkésze. Intézményünk olyan irányító testülettel rendelkezik, akik Krisztus elkötelezett követői. Közösségi munkánkat a szülői munkaközösség segíti. Tanévnyitó és -záró ünnepélyeinket, valamint a keresztyén ünnepeket istentisztelet formájában közösen tartjuk a „Jó az Úr”Bodrogi Baptista Gyülekezettel.

Közös igazgatású oktatási intézményünk kistérségi feladatokat lát el, mivel tanulóinak jelentős része a környező településekről, illetve a megyeszékhelyről, Kaposvárról jár hozzánk. A gyermekeket saját iskolabuszainkkal szállítjuk.

2011. szeptemberétől az intézmény tagintézménye lett a Niklán működő Berzsenyi Dániel Általános Iskola és Óvoda.

2012. szeptemberében tagóvoda nyílt Kaposváron, a Békevár Baptista Gyülekezet épületében.

2012. szeptember 1-jétől Bodrogon 27 óvodás, 108 általános iskolás és 77 zeneiskolás, Niklán 68 általános iskolás és 29 óvodás jár intézményünkbe. A kaposvári Óvoda 25 férőhelyes, jelenleg 22 gyermek jár.

1991-től a kisfalvakban országos szinten elindult a falugondnoki szolgálat, mely a lakosság hátrányos helyzetét hivatott enyhíteni. Bodrogon 1997-től 2012. február 29-ig a Menedék Alapítvány működtette a falugondnokságot.

Ezt követően a "Jó az Úr" Bodrogi Baptista Gyülekezet, önerőből, állami támogatás nélkül viszi tovább ezt a szolgálati területet, segítve a falu lakosságát a betegek szállításában, a gyógyszerek kiváltásában, az ebéd házhoz vitelében.

 

Menedék Alapítvány

A Menedék Alapítvány www.menedekalapitvany.hu 1985-ben vásárolta meg a romos Nádasdy-kastélyt Bodrogon. A nemesi épület felújítása során négy szolgálati lakást alakítottunk ki nevelőcsaládok számára. Ebbe a „Védett Otthonba” 1989-től kezdve folyamatosan költözhettek olyan keresztyén nevelőcsaládok, akik állami gondoskodásból több gyermeket fogadtak magukhoz vérszerinti gyermekeik mellé. A gyermekek nevelését szerető otthonukban, kellemes környezetben, egymással közösséget gyakorolva végzik. A tizennyolcadik életévük betöltése után a fogadott gyermekek utógondozása is a családokban történik.  1997-ben a Menedék Alapítvány szolgálatán belül jött létre a Nevelőcsaládok Közössége (NECSAK), amelynek fenntartója és működtetője 2008. október 1-től a „Jó az Úr” Bodrogi Baptista Gyülekezet.  A NECSAK egy keresztyén nevelőszülői hálózat, ellátási területe az egész országra kiterjed. Jelenleg három nevelőszülői család Pest megyében, négy család pedig Bodrogon él.

Az Alapítvány elhagyott gyermekek, a magányos tizenévesek, a drogtól, alkoholtól, erkölcstelen élettől szabadulni akaró fiatalok, és hajléktalanná vált emberek felé szolgál.

Budapesten Fiúotthont és Mamásotthont, Kiskunmajsán a Menedékvárosban hajléktalanok átmeneti otthonát, családok átmeneti otthonát és szociális és népkonyhát működtet. Bodrogon a „Jó az ÚR” Bodrogi Baptista Gyülekezet fenntartásában működő oktatási intézményeket és nevelőszülői hálózatot támogatja.

2012 áprilisától a Magyar Pünkösdi Egyház 45 férőhelyes Szeretetotthona átmenetileg Bodrogon, a Menedék Alapítvány tulajdonában lévő épületben működik.